Zupa curry z kurczakiem, warzywami i ryżem basmati ?>

Zupa curry z kurczakiem, warzywami i ryżem basmati

Dzisiaj mój pomysł na szybki obiad bezmleczny i bezglutenowy. Owoc mojej inwencji twórczej, jak obejść brak mleka kokosowego :) Dla miłośników zup aromatycznych, tajskich zup myślę, że moja alternatywa się sprawdzi :)

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • pół opakowania mrożonych małych marcheweczek
  • pół średniej wielkości cukinii
  • czerwona papryka
  • pół małej czerwonej cebuli
  • curry, sól; pieprz ziołowy, czarny; gram masala
  • 100g ryżu basmatii (1 torebka, wcześniej ugotowana)
  • prażone wiórki kokosowe (4 łyżki i odrobina do posypania)
  • 2 szklanki bulionu drobiowo-warzywny

Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w grubsza kostkę. Posypujemy curry, solą i pieprzem, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, odstawiamy na minimum 30 minut.
Następnie w tym czasie kroimy warzywa, cebulę w drobną kostkę, a paprykę i cukinie w paski.
Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy cebulę, kolejno wrzucamy paprykę, pokrojonego kurczaka, chwilę smażymy.
Następnie zalewamy bulionem, dodajemy kurkumę, wiórki kokosowe i curry.
Dodajemy cukinię, marchewki i dusimy pod przykryciem przez ok.15 minut.
Pod koniec gotowania, kiedy warzywa będą miękkie dodajemy ugotowany ryż, sól i świeżo zmielony pieprz(do smaku) odrobinę garam masala i chwilę jeszcze gotujemy.
Podajemy od razu po przygotowaniu, posypane prażonymi wiórkami kokosowymi :)

curry

Comments are closed.