Zapiekanka jaglana z koziom serem i warzywami ?>

Zapiekanka jaglana z koziom serem i warzywami

Z racji sporej dawki słońca, która ostatnio nieodzownie towarzyszy w każdym dniu powstała słoneczna zapiekanka. Polecam jako jarski obiad 😉

Składniki (1 porcja):

  • kasza jaglana (wcześniej ugotowana, 1 torebka lub ugotować ok.100 g suchej)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ pora
  • 1 mała biała cebula
  • 3-4 suszone pomidory
  • 1 jajko
  • 4 plastry koziego sera

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w drobną kostkę, siekamy również pora. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce (na grubych oczkach).

Smażymy na oleju kokosowym cebulę, kolejno wrzucając por, marchewką, pietruszkę i suszone pomidory. Kiedy warzywa zmiękną są już gotowe.

W małym naczyniu żaroodpornym wykładamy wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną.
Na wierzch wykładamy duszone warzywa. Polewamy rozkłóconym jajkiem (z dodatkiem soli himalajskiej), aby zapiekanka mogła się ładnie scalić.
Na wierzch układamy plastry sera, tak aby przykryły wierzch zapiekanki, posypujemy suszonymi ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczemy ok.20-30 minut, w temp.190 st.C., aż ser ładnie się zarumieni. Podajemy lekko podstudzone, wtedy zapiekanka nie będzie się rozsypywać.

?
2015-08-21 21.07.43
Comments are closed.