Wegetariański burakburger w kanapce ?>

Wegetariański burakburger w kanapce

Dzisiaj przepis na wegetariańskie sandwich’e. Jeśli szukacie powiewu nowości w swoich kompozycjach kanapkowych oto przepis, który co tu dużo mówić…po prostu warto wypróbować! :)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 150g kaszy kukurydzianej
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • posiekana natka pietruszki
  • 4 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
  • 2 kromki bezglutenowego ciemnego pieczywa
  • dodatki: sałata, czerwony burak naciowy, plastry pokrojonego pomidora, ogórka kiszonego

 

Przygotowanie:
Buraki zawinąć w folię, piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200 st.C. Można upiec je poprzedniego dnia.
Wystudzone buraki obieramy, trzemy na tarce. Dodajemy resztę składników i mieszamy, aż składniki się połączą ze sobą.
Formujemy okrągłe kotlety, pieczemy ok.20-30 minut w temperaturze 190 st.C.
Dalej komponujemy własną kanapkę smarując dowolnym ulubionym sosem  pieczywo, następnie układając sałatę, burak naciowy, upieczony burakburger, plastry pomidora i czerwonej cebuli. Łapiemy w ręce i jemy ze smakiem :)

 

veg

Uczta pod gołym niebem 2016

Comments are closed.