Wegańska galaretka porzeczkowa z żółtymi malinami ?>

Wegańska galaretka porzeczkowa z żółtymi malinami

Deser, hmm…fajnie jak się już na niego decydujemy, żeby miał mało kalorii i…mało przysłowiowej „chemii”. Oczywiście da się :-) Z pomocą przychodzą nam wtedy uwielbiane galaretki, a dzięki domowym przetworom stają się świetną perspektywą, żeby nie jeść już tych sklepowych, które to właśnie z owocami nie mają wiele wspólnego…a więc do dzieła! 😉

Składniki:

  • 2 szklanki domowego soku z czarnych porzeczek
  • 2 łyżeczki agaru (można zastąpić żelatyną)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • garść żółtych malin

Przygotowanie:
1,5 szklanki soku zagotowujemy, a w reszcie soku (w połowie szklanki) mieszamy agar.
Kiedy sok zacznie się gotować, dolewamy agar i energicznie mieszamy przez chwilę, aż całkowicie się rozpuści.
Na końcu możemy dodać cukier, ja pomijam ten czynność, bo sok jest już sam w sobie słodki.
Przelewamy do małych słoiczków  (dowolnych miseczek) i do każdego z nich dodajemy po kilka malin .
Studzimy, następnie wstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki 😉

agar3

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *