Tort bezglutenowy z czekoladową masą jaglaną ?>

Tort bezglutenowy z czekoladową masą jaglaną

Z racji moich ostatnich szaleństw powstała urodzinowa wersja bezglutenowa i bez laktozy. Trochę moich wariacji i improwizacji, czyli wszystko to bez czego w tworzeniu w kuchni nie można się obejść…niczym przysłowiowy garnek czy miska, bez której smakołyk nie mógłby po prostu zaistnieć 😉
Co więcej  nadeszły 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool. Z tej okazji do niniejszego tortu dołączam życzenia. Życzę dalszych pomysłów, inspiracji sprzyjających tworzeniu sprzętów ułatwiających codzienne kucharzenie i nie tylko, zawsze zadowolonych konsumentów i wszystkiego, wszystkiego co najlepsze :)

SKŁADNIKI (forma ok.22cm średnicy):

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
  • 6 mniejszych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Masa kremowa:

  • 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 4 szklanki napoju sojowego
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 1-2 łyżki cukru brązowego
  • tabliczka gorzkiej bezmlecznej czekolady (roztopiona)
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika

Polewa:

  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g margaryny roślinnej (bezmlecznej)

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Kolejno ubijamy na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas ubijając dodajemy partiami cukier. Kiedy całkowicie się rozpuści dodajemy żółtka. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i delikatnie miksujemy dodając partiami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą ciasto przelewamy do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i posypanej kaszą kukurydzianą). Pieczemy ok.30-35 minut w temp.190 st.C.

Polewa: wodę zagotowujemy, dodajemy margarynę. Kiedy wszystko się roztopi dodajemy kakao oraz cukier puder wszystko energicznie mieszając. Kiedy składniki dokładnie się ze sobą połączą polewa jest gotowa.

Masa jaglana: Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. Następnie gotujemy w 3 szklankach mleka sojowego przez ok.15-20 minut, aż kasza wchłonie cały napój sojowy. Po tym czasie blendujemy z dodatkiem jednej szklanki  napoju sojowego,  cukrem i z dodatkiem kakao oraz roztopioną gorzką czekoladą.

Tort: Masą jaglaną przekładamy przekrojony na pół biszkopt. Następnie układamy na wierchu kawałkami pokrojonych truskawek. Nakrywamy wierzchnią stroną biszkoptu. Na koniec polewamy wierzch polewą czekoladową, tak aby mogła spłynąć na boki tortu. Przystrajamy połówkami świeżych truskawek i posypujemy kawałkami pokruszonej gorzkiej bezmlecznej czekolady (żeby było jeszcze czekoladowiej:)).

2016-06-11 16.44.02tort


Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
www.marcoghia.pl.

Comments are closed.