Pyszna jaglana szarlotka ?>

Pyszna jaglana szarlotka

Dziś prosty sposób na szarlotkę (która na pewno nie „pójdzie w biodra”) :-)
Przyznaję….że długo zabierałam się do jej wykonania, aż w końcu doczekałam się okoliczności, żeby ją stworzyć 😉 Serdecznie polecam, jako zdrowe słodycze, ale także śniadanie (świetnie zastępujące owsiankę) 😉

Składniki:

  • 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki prażonych pestek dyni
  • 4 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • 3 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 5 średniej wielkości jabłka
  • 1-2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • cynamon
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy  wodzie w proporcji 2:1.
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Kiedy zmiękną dodajemy cynamon.
Ugotowaną kaszę mieszamy z pestkami dyni i słonecznika, miodem.
Dodajemy pół szklanki wody, zagniatamy ręką (wtedy lekko rozdrobnimy pestki dyni, ziarna słonecznika).
Połowę kaszy wykładamy ugniatając na tortownicy, w ten sposób powstanie spód szarlotki.
Podpiekamy spód przez ok.15 minut w temperaturze 190 st.C.
Na podpieczony spód wykładamy wcześniej uduszone z cynamonem jabłka i przykrywamy je kolejną warstwą kaszy.
Na wierzch dajemy rozdrobniony olej kokosowy i posypujemy delikatnie wierzch cynamonem.
Pieczemy przez ok.60 minut w temp 190 st.C, kiedy wierzch będzie zarumieniony.
Podajemy po przestudzeniu, wtedy ciasto nie będzie się rozsypywać (Ja piekę szarlotkę wieczorem i zostawiam do przestygnięcia na noc).

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *