Świąteczne gryczane pierniczki ?>

Świąteczne gryczane pierniczki

Święta Bożego Narodzenia są cudownym czasem. Czasem poprzedzonym licznymi przygotowaniami i oczekiwaniem nadejścia pory uroczystej kolacji wigilijnej. Czasem spędzonym w gronie rodzinnym, przy zastawionym licznymi potrawami świątecznym stole, przy pięknie udekorowanej, świecącej choince. Życzę wszystkim właśnie takich…wesołych, rodzinnych i…smacznych świąt!! :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z brązowego ryżu
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki miodu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 120 g margaryny (bezmlecznej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 jajka

Dekoracja: lukier królewski

Przygotowanie:
Mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika mieszamy w misce.
Margarynę rozpuszczamy z dodatkiem miodu. Odstawiamy do przestygnięcia.
Następnie dodajemy do suchych składników, mieszając łyżką. Dodajemy rozkłócone jajka, wyrabiamy ręką aż powstanie gładkie ciasto.
wałkujemy ciasto i foremkami wykrajamy świątecznie kształty. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok.10-12 minut w temp.190 st.C.
Po przestudzeniu lukrujemy 😉

pierniki2 pierniki


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *