Gotowany ziołowy filet (do kanapek i sałatek) ?>

Gotowany ziołowy filet (do kanapek i sałatek)

Dzisiejszy przepis na soczysty, gotowany  filet kurczaka stanowiący dodatek do sałatki, ale równie dobrze sprawdzi się jako domowa wędlina na kanapki. Warto dzień wcześniej zamarynować filet i zostawić na noc w lodówce wtedy naprawdę czuć aromat suszonych ziół.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta świeżo mielony pieprzu czarnego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą.

Filet nacieramy marynatą.
Następnie filet wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zawiązujemy i zostawiamy na noc w rękawie w lodówce.
Na gotującą się wodę wrzucamy (szczelnie zamknięty) rękaw z filetem. Gotujemy przez ok.30 minut, po tym czasie wyciągami z wody i rozcinamy rękaw, gotowe! Kroimy na plastry i podajemy jako dodatek do sałatek albo jako domowa wędlina do kanapek 😉

szynka123555

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *