Ryżowa zapiekanka z brokułem ?>

Ryżowa zapiekanka z brokułem

Dziś mój szybki sposób na zapiekankę ryżową z warzywami. Powstał pod wpływem chwili, czyli otwarcia lodówki w celu sprawdzenia co ma w środku nadającego się na obiad 😉

Składniki:

  • dwie torebki ryżu basmati (wcześniej już ugotowanego)
  • 1 brokuł
  • połówka średniej wielkości czerwonej papryki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 mała biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól himalajska, pieprz, suszone zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy go do momentu kiedy będzie „al dente”. Po ugotowaniu odcedzamy.
Na rozgrzanym oleju kokosowym przysmażamy posiekaną cebulę, czosnek i paprykę.
Na sam koniec smażenia na patelnie dodajemy brokuł (można dodatkowo rozdrobnić go przekrajając na jeszcze drobniejsze różyczki) pokrojone suszone pomidory i kukurydzę.
Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
W foremce „keksówce” wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ryż lekko go uklepując.
Na wierzch układamy warstwę wcześniej przygotowanych warzyw.
Wszystko zalewamy rozkłóconymi jajkami.
Pieczemy ok.20-30 minut, aż wierzch lekko sie przypiecze i jajka zetną.
Podajemy na ciepło, ale także świetnie sprawdzi się jako posiłek jedzony na zimno.

zap4

 

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *