Rumiana owsianka z jabłkiem i cynamonem ?>

Rumiana owsianka z jabłkiem i cynamonem

Dziś wersja jednej z ulubionych wersji śniadaniowej owsianki, powstała dzięki dostępności młodych jabłuszek w domowym sadzie. Myślę, iż miłośnicy połączenia jabłek i cynamonu będą usatysfakcjonowani…i to bardzo 😉

Składniki (1 porcja):
  • 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 łyżka kaszy jaglanej (już ugotowanej)
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
  • pół łyżeczki rodzynek
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka preparowanego amarantusa
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemia lnianego
  • 1 jajko
  • 2 małe jabłuszka (lub 1 średniej wielkości jabłko)
  • 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Płatki, kaszę, rodzynki, żurawinę, preparowany amarantus, siemię.
Wodę gotujemy, wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka, chwilę gotujemy.
Zalewamy suche zkładniki.
Odczekujemy chwilę, dodajemy jajko, dokładnie mieszamy.
Przelewamy do małej foremki, wierzch przystrajamy kawałkami jabłek.
Pieczemy przez ok.15 minut, aż wierzch owsianki lekko się przyrumieni.
Podajemy lekko przestudzone, przystrojone listami mięty lub jadalnymi kwiatami 😉

 

owsiana  owsia

PS Owsiankę można upiec wieczorem, a na drugi dzień rano wstawić do piekarnika, żeby się odgrzała, w ten sposób można zaoszczędzić na czasie w porannych szykowaniach do pracy :)

Comments are closed.