Risotto z warzywami i marynowanym, ziołowym tofu ?>

Risotto z warzywami i marynowanym, ziołowym tofu

Dziś kolejny pomysł na szybki obiad, tym razem wegański. Obiad powstał ze szczególną dedykacją dla mojej przyjaciółki-miłośniczki połączenia ryżu i  kurkumy. Kurkuma bowiem nadaje nie tylko nieziemski kolor, ale również aromat przyrządzanej potrawie :) 

Składniki:

  • połówka średniej wielości cukinii
  • 1/4 czerwonej papryki
  • pół małej białej cebuli
  • 1 mniejszy pomidor (sparzony i obrany ze skórki)
  • ok.100 g tofu ( pokrojonego w kostkę i marynowanego przez noc)
  • 4 łyżki sypkiego białego ryżu
  • sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, suszone zioła prowansalskie
  • woda

Przygotowanie:

Kroimy tofu w większą kostkę, dodajemy zmieszaną oliwę z oliwek z suszonymi ziołami prowansalskimi i drobno posiekaną małą białą cebulą. Najlepiej wrzucić kostki tofu do słoika i zalać go oliwą z przyprawami. Zostawić na noc zakręcając słoik i ustawiając dnem do dołu, aby wszytko równomiernie się połączyło ze sobą.
W kolejnym dniu: Warzywa koimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy kolejno cebulę dodajemy suszoną bazylię (krótko przysmażamy, kiedy zioła zaczną pachnieć szybko dodajemy pokrojoną paprykę i pomidora. W momencie gdy pomidor puści sok dodajemy ryż i cukinię, następnie wlewamy odrobinę wody i kurkumy.
Kontrolujemy przygotowania kilkukrotnie dolewając partami wodę, gdy ryż będzie miękki i całkiem wchłonie risotto posypujemy kostkami wcześniej przysmażonego na złoty kolor tofu. Smacznego !!

2016-06-23 16.53.22 2016-06-23 16.58.27

Comments are closed.