Warzywne risotto z cukinią i papryką ?>

Warzywne risotto z cukinią i papryką

Sezonowe warzywa, w tym jest moc!! Dziś przepis na warzywne, letnie wydanie risotto. Jak widać, nie trzeba wielu składników żeby przygotować coś pysznego i treściwego 😉

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki ryżu arborio
  • 1 szklanka wody (lub bulionu)
  • olej do smażenia
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
Kroimy w drobną kostkę cebulę i siekamy czosnek.
Paprykę i cukinię kroimy również w kostkę.
Cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy czerwoną paprykę, po kilku minutach ryż arborio.
Chwilę smażymy, kiedy zacznie przywierać do patelni zalewamy wodą tak aby poziom przykrył ryż i warzywa.
Kiedy ponownie ryż zacznie przywierać do patelni zalewamy resztą wody, dodajemy cukinię, przyprawy wszytko nadal gotujemy.
Cały czas kontrolujemy poziom wody (jeśli ryż jest nadal twardy, a woda już całkiem wyparowała dolewamy wodę i gotujemy do momentu aż ryż zmięknie).
Podajemy od razu po przygotowaniu, przystrajając listkami świeżej bazylii albo posypując natką pietruszki 😉

risotto

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *