Ratatuj ?>

Ratatuj

Dziś nieco z francuskim akcentem w kuchni…ratatouille. W spolszczonej wersji-ratatuj 😉
Duuuża porcja warzyw, lekko, zdrowo i aromatycznie, czyli samo dobro, którym  powinniśmy się obecnie cieszyć i z którego czerpać to co najbardziej wartościowe w sezonie :)

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów bez skóry
  • 1 biała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, pieprz czarny, sól himalajska
  • świeża bazylia do przystrojenia

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Cukinię, paprykę. marchewkę i bakłażan kroimy w grubszą kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, przysmażamy cebulę i czosnek, aż się zarumienią.
Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, po 5 minutach dorzucamy paprykę i bakłażana. Smażymy przez 3-4 minuty.
Po tym czasie dodajemy cukinię, a po ok. 2-3 minutach pokrojone, pozbawione skóry pomidory albo pomidory z puszki.
Dodajemy odrobinę pieprzu ziołowego i świeżo zmielonej soli himalajskiej oraz zioła prowansalskie, dusimy wszystkie warzywa  przez ok.15-20 minut pod przykryciem.
Pod koniec duszenia, doprawiamy jeszcze do smaku.
Podajemy od razu po przygotowaniu przystrojoną świeżym listkiem bazylii z ulubionym pieczywem :)

ratatuja123 ratatuja1234

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *