Pudding chlebowy z gruszką i cynamonem ?>

Pudding chlebowy z gruszką i cynamonem

Pudding chlebowy jest świetną alternatywą na szybkie śniadanie. Warto poświęcić trochę czasu dzień wcześniej, żeby w pełni cieszyć się gotowym śniadaniem kolejnego dnia. Wstając rano i szykując się do szkoły czy pracy możemy wstawić pudding do piekarnika, śniadanie się podgrzewa a my możemy zająć się poranną bieganiną, na końcu której zjadamy pycha śniadanie i pijemy pobudzającą kawę, słowem czego chcieć więcej na dobry początek dnia…:)

Składniki (4 porcje):

  • 200g chleba bezglutenowego
  • 1 większa gruszka
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżi pestek słonecznika (wcześniej uprażonego)
  • 4 łyżki ekspandowanego amarantusa
  • 1 łyżka rodzynek sułtańskich
  • 1 szklanka napoju kokosowego
  • 50 g chałwy waniliowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Chleb oraz gruszkę kroimy w grubszą kostkę. Następnie wsypujemy cynamon, rodzynki oraz amarantus i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą i przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Zalewamy napojem kokosowym zmieszanym z roztrzepanym jajkiem.

Wierzch posypujemy brązowym cukrem i pokruszoną chałwą. Pieczemy przez ok.20-30 minut aż wierzch się zarumieni :) Podajemy lekko przestudzone :)

puddinger

Comments are closed.