Pudding chia z sorbetem porzeczkowym ?>

Pudding chia z sorbetem porzeczkowym

Na obecne upały, na ochłodę – wegański deser z nasion chia, mleka migdałowego i orzeźwiającej porzeczki 😉

Składniki (1 porcja):

  • 3 łyżki nasion chia
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1 garść mrożonych czarnych porzeczek (albo gotowej mieszanki-owoce leśne)
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Nasiona zalewamy mlekiem, wstawiamy do lodówki, po ok.10 minutach wyciagąmy i mieszamy, aby nasiona nie posklejały się. Ponownie wkładamy do lodówki, pozostawiamy na noc.

Miksujemy za pomocą blendera mrożone porzeczki i banan, dodajemy miód.
Część namoczonych w mleku nasion chia przekładamy do pucharka lub szklanki (najlepiej przeźroczystej, żeby było widać efektowne warstwy). Następnie wykładamy warstwę musu porzeczkowego, czynność powtarzamy dwukrotnie 😉
Wierzch możemy przystroić świeżą miętą, podajemy od razu 😉

chia3

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *