Proste jaglane ciastka ?>

Proste jaglane ciastka

Dziś proste i zdrowe ciastka. Na pogodę, na pustki w domowych szafkach, na smutki, na popołudniowe kawy, smaczne i szybkie w przygotowaniu…innymi słowy ciastka dobre na wszystko :-)

Składniki (10 sztuk):

  • 2 szklanki kaszy jaglanej (wcześniej ugotowana)
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka miodu (można zastąpić cukrem np. trzcinowym, w wersji wegańskiej)
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 4 łyżki posiekanych rodzynek sułtańskich
  • 0,5 szklanki wody
  • masło orzechowe do posmarowania ciastek (opcjonalnie)
  • kilka malin czerwonych i żółtych do dekoracji

Przygotowanie:
Kaszę mieszamy z pestkami dyni, słonecznika, miodem i rodzynkami.

Dodajemy porcjami wodę, zagniatając wszystko ręką (tak jak ciasto).
Nabieramy odrobinę, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy przez ok.20-25 minut w 190 st.C, aż zarumienią się i będą łatwo odchodzić od papieru do pieczenia.
Podajemy przestudzone, posmarowane masłem orzechowym i przystrojone świeżymi malinami (oczywiście można ten krok pominąć).

 

ciastka

Comments

2 thoughts on “Proste jaglane ciastka

    1. Iwona, witam w takim razie w gronie zwolenników kaszy jaglanej 😉 Co do jaglano-jabłkowych słodkości koniecznie muszę wypróbować! :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *