Placuszki ze smażonymi bananami i nerkowcami (wegańskie) ?>

Placuszki ze smażonymi bananami i nerkowcami (wegańskie)

Dziś przepis, który szybko zaspokoi „głód słodyczowy” i to tak, żeby nie czuć, że odstępuje się od swoich wyrzeczeń związanych np z dietą 😉 Banany nadają racuszkom słodyczy przez co ich słodzenie można całkiem pominąć :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 4 łyżki zmielonej kaszy gryczanej ( lub  gotowa mąka gryczana)
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego (niesłodzonego)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca (plus odrobinę do przystrojenia)
  • 1 banan
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz bananów mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki lub miksera.
Banany kroimy w cienkie plastry.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, układamy po 4 plastry banana.
Następnie zalewamy go dwoma łyżkami ciasta.
Delikatnie przewracamy na drugą stronę, smażymy z obu stron.
Podajemy gorące, posypane pokruszonymi orzechami nerkowca 😉

placki22


 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *