Pieczywko chia ?>

Pieczywko chia

Tym razem domowe pieczywko, inaczej zwane „tekturkowym” :-) Idealne do pochrupania, zupełnie inne niż z półek sklepowych, bo trzeba przyznać, że ciężko takie bezglutenowe znaleźć 😉

Składniki:

  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
  • 0,5 szklanki nasion chia
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli, szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki ze sobą mieszamy, dodajemy do nich wodę i mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
Tak powstałe, gęste ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia najcieniej jak się uda.
Pieczemy przez ok.20 minut w temperaturze 190°C do moment aż ciasto ładnie się zarumieni.
Przestudzamy i kroimy w dowolnej wielkości „kromki”, gotowe!
Smarujemy twarożkiem, ulubioną pastą albo po prostu chrupiemy same :-)

chia2

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *