Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i marchewką ?>

Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i marchewką

Dodatek do ulubionego pieczywa (rzecz jasna bezglutenowego), powstał w wyniku improwizacji (bo…tak wychodzi najlepiej) 😉 Pasztet świetnie nadaje się do smarowania, ale można również kroić go w plastry.

Składniki (mała foremka; „keksówka”):

  • 2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 4 szklanki wody
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 mała biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka drobnego groszku
  • 2 płaskie łyżki babki płesznik
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 jajka
  • sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, kminek, suszona bazylia

Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę, gotujemy do miękkości soczewicę. Odstawiamy do przestudzenia.
cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie smażymy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
Suszone pomidory kroimy w grubszą kosktę.
Soczewicę mieszamy z marchewką, przesmażoną cebulą i czosnkiem, groszkiem.
Wszystko przyprawiamy do smaku.
Dodajemy mąkę, przecier pomidorowy i babkę płesznik, mieszamy. Kolejno dodajemy rozkłócone jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy aż składniki połączą się ze sobą.
Tak powstałą masę przelewamy do małej formy „keksówki”, pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 1 godzinę.
Po upieczeniu możemy posypać prażonym sezamem, a po przestudzeniu przystroić świeżym rozmarynem 😉

pasztet3

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *