Pankejki kokosowe z kaszą jaglaną ?>

Pankejki kokosowe z kaszą jaglaną

Wariacji na temat placuszków i pankejów różnorakich nie ma u mnie końca, o czym świadczy ten kolejny przepis 😉 PS Pozdrawiam wszystkich Naleśnikożerców!;-)

Składniki:

  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki kaszy jaglanej (ugotowanej)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (plus odrobina do smażenia)
  • Dodatki: domowy dżem pożeczkowy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz kaszy jaglanej) mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Na koniec dodajemy kaszę (jeśli uzyskana konsystencja jest zbyt gęsta odrobinę zwiększamy ilość wody).

Porcje ciasta naleśnikowego (po łyżce) wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron.

Gorące pankejki polewamy dżemem pożeczkowym (lub innym ulubionym). Wierzch posypujemy odrobiną kaszy jaglanej 😉

pankejki

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *