Domowe pączusie bezglutenowe ?>

Domowe pączusie bezglutenowe

Żeby na diecie bezglutenowej i bez laktozy świętować w pełni Tłusty Czwartek powstały poniższe pączusie, naprawdę nie odbiegają smakiem od „zwykłych” pączków 😉

Składniki:

  • 250 g mąki bezglutenowej (uniwersalna mieszanka)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 0.5 szklanki szklanka mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 1 całe jajo i 3 żółtka
  • 40g margaryny ( roztopionej i ostudzonej)
  • pół opakowania suszonych drożdży instant (4g)
  • lukier lub cukier puder do posypania
  • oleju rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie:

Jajo i żółtka z cukrem ucieramy, dodajemy mąkę, suche drożdże, sok z cytryny, letnie mleko. Wszytko wyrabiamy mikserem przez ok. 3-4 minuty, na koniec wyrabiania wlewamy przestudzoną margarynę.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy kulki, wykładamy na papierze do pieczenia i pozostawiamy w ciepłym miejscu jeszcze do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy pączki podwoją swoją objętość, przystępujemy do smażenia.
Pączki smażymy (w takiej ilości oleju, umożliwiającej ich pływanie) z obu stron na złoty kolor.
Zarumienione pączki wyjmujemy i układamy na papierze, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy! Gotowe!

paczki1

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *