Naturalny omlet ze smażoną papryką, pomidorem i rzodkiewką ?>

Naturalny omlet ze smażoną papryką, pomidorem i rzodkiewką

Dziś propozycja na lekkie, ale pożywne śniadanie : omlet warzywny. Dlaczego naturalny? Bo naturalnie żółty przez swojskie jajka w swoim składzie (takie bez pieczątek:)). Porcja czerwieni warzyw ze słonecznie żółtym kolorem omletu, kompozycja doskonała.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 2 większe rzodkiewki
  • 2 większe jajka
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie:

  • Warzywa kroimy w kostkę. Następnie smażymy je na oleju kokosowym cebulę, kiedy zmięknie wsypujemy na patelnie łyżeczkę suszonej bazylii, kiedy poczujemy jej unoszący zapach szybko dodajemy pomidory, następnie resztę warzyw. Lekko podsmażamy warzywa, ok.3-5 min.
  • W tym czasie utrzepujemy jajka( trzepaczką albo widelcem) z dodatkiem odrobiny soli i zmielonego pieprzu. Dodajemy zmielone siemię lniane, wszystko mieszamy, aż powstanie gładka masa jajeczna.
  • Zdejmujemy warzywa z patelni. Od razu wlewamy na nią masę jajeczną, zmniejszamy gaz pod palnikiem i zakrywamy pokrywką. Kontrolujemy moment kiedy masa się „zetnie”, gdy jest lekko lejąca nakładamy warzywa na jedna połowę omletu i zakrywamy drugą częścią (wtedy nadzienie przyklei się  i nie wypadnie z omletu podczas obracania). Złożony omlet obracamy, przypiekając w ten sposób jego drugą stronę. Jak omlet jest ładnie zazłocony możemy go ściągać z patelni na talerz i od razu jeść :)

 

omomlet

Comments are closed.