Naleśnikowe oreo ?>

Naleśnikowe oreo

Tym razem moja chęć na „coś” słodkiego do południowej kawy… sprawiła, że powstała spontaniczna wersja domowego Oreo. Wersja błyskawiczna, bez pieczenia. Wystarczy chwilka, a możemy zajadać się taką słodką przekąską 😉

Składniki:

  • 2 łyżki mąki koksowej
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody gazowanej

Twarożek:

  • ok. 200 g orzechów nerkowca
  • woda

Przygotowanie:
Orzechy wsypujemy do miseczki, zalewamy przegotowaną wodą tak, aby odrobinę przykryła poziom orzechów.
Odstawiamy orzechy do namoczenia na noc.
Składniki na naleśniki mieszamy za pomocą trzepaczki. Ciasto odstawiamy.
W tym czasie odlewamy wodę z orzechów.
Następnie miksujemy je dokładnie za pomocą blendera, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na rozgrzanej patelni smażymy malutkie naleśniki (ja nabieram porcję łyżką i nakładam ją na patelnię w ten sposób tworząc okrągłe naleśniczki) aż ładnie będą przypieczone z obu stron.
Połowę naleśników smarujemy twarożkiem z orzechów nerkowca, a kolejna połowa posłuży do ich nakrycia, żeby powstało „ciastko”.
Wierz możemy udekorować dodatkowo orzechami lub startą gorzką czekoladą. Gotowe 😉

TWAROG3

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *