Muffiny z gorzką czekoladą ?>

Muffiny z gorzką czekoladą

Zawsze wychodzę z założenia, że do pieczenia ciast podchodzę jako czynności która sprawia mi radość samym robieniem i potem…dopiero zajadaniem się  powstałego dzieła. W takich momentach „słabości” z pomocą przychodzą uwielbiane przez wszystkich muffiny 😉 Dziś moja wersja bezglutenowa i bezlaktozowa 😉


Składniki suche:

  • 2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 1/4  szklanki cukru trzcinowego
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • połowa tabliczki gorzkiej czekolady 90% (drobno posiekana nożem)

Składniki suche:

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Mokre składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
Suche mieszamy w osobnej misce, następnie dodajemy wcześniej mieszane mokre składniki.
Nabieramy łyżką porcje ciasta i uzupełniamy nim foremki na muffinki do ¾ ich wysokości.
Pieczemy ok.20-25 minut w temperaturze 190 st.C (sprawdzamy aż patyczek będzie suchy).
Wierzch posypujemy cukrem puder zmieszanym z gorzkim kakao, przystrajamy listkiem mięty 😉

muffiny

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *