Muffiny kokosowo-czekoladowe ?>

Muffiny kokosowo-czekoladowe

Tym razem bezglutenowe muffiny, w sam raz na raz 😉 Do popołudniowej kawy, moja inspiracja przeglądaniem gazety podczas parzenia kawy, więc…przepis musi być szybki i mało skomplikowany 😉
Składniki:
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy „Inka” bezglutenowej
  • szczypta soli
Polewa:
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka margaryny (bezmlecznej)
  • szczypta cynamonu

!!!!Polewę można zastąpić rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą 😉

Przygotowanie:
Przygotowujemy dwie miski.
W jednej mieszamy suche składniki, a w drugiej mieszamy mokre składniki (czyli jajka, olej, mleko) za pomocą trzepaczki.
Następnie za pomocą trzepaczki mieszamy mokre składniki z suchymi.
Ciasto przekładamy łyżką do foremek na muffiny do 3/4 objętości (nie mają być pełne).
Pieczemy przez ok.20 minut w temperaturze 190°C.
W małym garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko, kakao i szczyptę cynamonu. Wszystko energicznie mieszamy…polewa gotowa! Możemy od razu polać muffiny i posypać wierzch pokruszonymi orzechami nerkowca i przystroić listkiem mięty, gotowe 😉 Mniam! 😉

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *