Mini naleśniki owsiane z masłem orzechowym ?>

Mini naleśniki owsiane z masłem orzechowym

Jak widać powyżej pokaźny stosik naleśniczków, w dwóch kolorach, a wszystko to z przepysznym masłem orzechowym. Polecam na ciepło i zimno, wszystkim Naleśnikożercom i…nie tylko 😀

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej (bezglutenowa)
  • 1 szklanka wody kokosowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju ryżowego (plus odrobina do przesmarowania patelni)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • dodatek : masło orzechowe (bez cukru, bez soli)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze soba za pomoca trzepaczki lub jak kto woli miksera (bez kakao).
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Dzielimy ja na dwie części, do jednej dodajemy kakao (stąd naleśniki będą mieć 2 kolory i 2 smaki).
Smażymy na rozgrzanej patelni (lekko przesmarowanej olejem ryżowym lub rzepakowym) z obu stron.
Kiedy pojawią się „dziurki” na wierzchniej stronie podczas smażenia obracamy naleśniki na drugą stronę.
Układamy naleśniki w stosik smakując je masłem orzechowym (można również zamiast masła posmarować je ulubionym dżemem lub konfiturą wtedy będzie bardziej słodko) i naprzemiennie układając kolory.
Gotowe! 😉

nalesniki2

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *