Mazurkowe „Pisanki” ?>

Mazurkowe „Pisanki”

Mazurki, mazurki, strojne mazurki, kojarzące się rzecz jasna, ze Świętami Wielkiej Nocy. Ja tym razem postawiłam na minimalizm i postanowiłam udekorować je tylko gorzką czekoladą, tak oto prezentują się moje mazurkowe „pisanki” 😉
Życzę wszystkim wesołych, spokojnych i przede wszystkim smacznych Świąt Wielkanocnych !!

Składniki:

  • 250 g mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 125 g margaryny bezmlecznej (np sojowej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko

Dekoracja:

  • 1 gorzka czekolada ( minimum 80 % kakao )
  • 1 łyżka margaryny

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, następnie zagniatamy z zimną margaryną, jajkiem i żółtkiem. Gładkie ciasto zawijamy w folię i schładzamy ok.30 minut w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, ale nie na zbyt cienkie ciasto. Wykrajmy szklanką kółka, następnie nieco rozciągamy je tworząc kształt jajeczka.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 st.C przez ok.15-20 minut.
Ciastka przestudzamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem margaryny. Przekładamy czekoladę do pisaka do lukru i dekorujemy „pisanki”. Czekamy, aż czekolada zastygnie, gotowe!!

mazurki

PS Możecie oczywiście dowolnie przystroić mazurki „pisanki” dodatkowo ulubionymi bakaliami i czekoladą 😉

 

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *