Letni omlet z kwiatami cukinii ?>

Letni omlet z kwiatami cukinii

Dziś przepis na śniadanie, a dokładniej śniadaniowy omlet z kwiatami cukinii prosto z domowego ogrodu.
To mój zupełny debiut jeśli chodzi o jedzenie kwiatów. Przyznaję, że jestem uzależniona od cukinii w sezonie letnim. Stąd też moja próba przemycenia dodatkowo jej kwiatów do jedzenia. Myślę, że smakują podobnie jak sama cukinia, ale mają lekko słodkawy posmak. Podsumowując, moja miłość do cukinii nie ustała tylko została spotęgowana, pycha początek dnia :)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 męskie kwiaty cukinii
  • 1/3 małej żółtej cukinii
  • 1/3 małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • 1/3 małej czerwonej papryki
  • sól, świeżo zmielony pieprz czarny, suszone zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Jajka rozkłócamy z dodatkiem szczypty soli i odrobiny pieprzu oraz kiełków rzodkiewki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, smażymy posiekaną wcześniej cebulkę, następnie cukinię i paprykę.
Kiedy warzywa nieco zmiękną układamy płatki kwiatów cukinii i zalewamy masą jajeczną.
Smażymy na wolnym ogniu z obu stron, aż omlet ładnie się zarumieni.
omlecikomlet2
Comments are closed.