Leczo z kokosową nutką ?>

Leczo z kokosową nutką

Uwielbiam letni czas kiedy na wyciągnięcie ręki dostępne są świeże warzywa z mojego ogródka, z których można wyczarować wiele wariantów obiadowych. I tak oto tłumaczę ten przepis 😉

Składniki:

  • 1 filet z indyka
  • 1 cukinia
  • pół czerwonej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ogórki małosolne (albo kiszone)
  • 100 ml mleka koksowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała biała cebula
  • sól, pieprz, suszona bazylia
  • świeża bazylia do przystrojenia
  • dodatek: ugotowany ryż jaśminowy

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja do gotującej się wody dodałam odrobinę mleka kokosowego).
Filet indyka kroimy w kostkę i oprószamy curry, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego, odstawiamy.
W tym czasie kiedy mięso się marynuje cukinię, paprykę, ogórki kroimy w kostkę (nie za drobną).
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Następnie na dobrze rozgrzanym oleju smażymy wcześniej posiekaną cebulkę i czosnek.
Kiedy się zazłocą dodajemy filet z indyka.
Kolejno dodajemy pokrojoną paprykę, cukinię i ogórki.
Przez kilka minut smażymy.
Wszystko zalewamy puszką pomidorów, mleczkiem kokosowym, dodajemy sól, pieprz oraz suszoną bazylię.
Dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną.
Podajemy z ryżem i przystrajamy listkiem świeżej bazylii 😉

potraweka32

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *