Kukurydziane scones ?>

Kukurydziane scones

Teraz szybka alternatywa na bezglutenowe i bezlaktozowe łakomstwo. Zapewne nie wiele trzeba tłumaczyć,  scones są śniadaniowymi angielskimi bułeczkami :) Jeśli chodzi o moją opinię sprawdzą się równie dobrze w połączeniu zarówno z poranną jak i popołudniową kawą 😉 Domowe, jeszcze ciepłe scones z domową konfiturą, ze świeżo zmieloną kawą o poranku…po prostu bajka, nie śniadanie 😉

Składniki:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 40g zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki margaryny lub masła
  • ok.100 ml mleka ryżowego (może być każde inne roślinne)
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • odrobina sezamu do posypania wierzchu bułeczek

Dodatek:
Dżem, powidła, konfitura owocowa (wszystkie chwyty dozwolone;))

Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy margarynę/masło. Następnie rozkłócamy jajko z dodatkiem mleka (drobinę można zostawić do posmarowania wierzchu bułek) i dodajemy do suchych składników.
Zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1,5 cm, wykrajamy szklanką bułeczki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy  mlekiem wierzch bułek, posypujemy odrobiną sezamu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190st.C przez ok. 15-20 minut. Podajemy na ciepło 😉

scones11scones

Comments are closed.