Kukurydziane naleśniki z duszonymi jabłkami i cynamonem ?>

Kukurydziane naleśniki z duszonymi jabłkami i cynamonem

Tym razem w pełni kukurydziana wersja naleśników. Przepiękne żółte naleśniki podane z duszonymi, aromatycznymi jabłkami z cynamonem, po prostu pycha! 😉

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (puls olej do smażenia)
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3-4 średniej wielkości jabłka
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowo: cukier puder do posypania, mielony cynamon

Przygotowanie:
Jabłka obieramy kroimy w grubszą kostkę, dusimy aż zmiękną i „puszczą” sok.

Dodajemy cynamon ( można je dosłodzić jeśli uznamy, że jabłka są za mało słodkie).
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Chochlą nabieramy porcję ciasta i wylewamy na rozgrzaną patelnię, smażymy z obu stron aż naleśniki ładnie się zarumienią (uwaga, naleśniki dość szybko się rumienią, więc trzeba ich pilnować żeby się nie przypaliły).
Gorące smarujemy wcześniej przygotowanymi jabłkami, posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobina cynamonu, gotowe!

* Moja rada: Najlepiej smakują na ciepło, bo przestygnięte mogą się kruszyć z racji że są to naleśniki bezglutenowe, przez co nie da się ładnie zawinąć 😉

naleśniki

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *