Kruche ciastka kukurydziane z Earl Gray ?>

Kruche ciastka kukurydziane z Earl Gray

Kruche kukurydziane ciastka z herbacianą nutą. Proste, szybkie i bez wałkowania, bez użycia foremek 😉

Składniki:

  • 120 g margaryny (bezmlecznej)
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • zawartość 2 torebek herbaty
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, herbatę wsypujemy do miski, mieszamy ze sobą.
Następnie wrzucamy margarynę.
Siekamy nożem margarynę, aż połączy się z resztą składników tworząc „wiórki”.
Dodajemy jajko i wszystko razem zagniatamy ręką, aż powstanie gładkie, lepkie ciasto.
Formujemy rulon z ciasta (o średnicy ok. 2 cm), zawijamy go w folię aluminiową.
Schładzamy w lodówce przez ok.30 min.
Wyciągamy ciasto z lodówki, kroimy je na plastry nożem. W ten sposób uzyskujemy ciastka (bez wałkowania i wykrajania foremką), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok.20-25 minut w temp.190 st.C.

2016-12-17-16-39-432016-12-17-13-38-02

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *