Kremowa zupa z dyni z kaszą jaglaną ?>

Kremowa zupa z dyni z kaszą jaglaną

Oficjalnie zawitała już jesień, zachęcam więc do jej przywitania, przygotowując rozgrzewającą, kremową zupę z dyni o przepięknie pomarańczowej barwie jesieni 😉

Składniki (4 porcje):

  • ok.1,5-2l wywaru
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki ugotowanej łyżki kaszy jaglanej + 4 łyżki kaszy do przystrojenia zupy
  • sól himalajska, pieprz
  • imbir, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Drobno siekamy czosnek i cebulę, a dynię i marchewkę kroimy w grubszą kostkę.
W garnku na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy cebulę i czosnek.
Następnie dodajemy wcześniej pokrojoną dynię i marchewkę.
Przez kolejne 5-10 minut wszystko podsmażamy, mieszając.
Kiedy warzywa zaczną przywierać do garnka zalewamy je wywarem.
Gotujemy do miękkości przez ok.15-20 minut.
Po tym czasie dodajemy kaszę jaglaną (4 łyżki) i wszystko miksujemy za pomocą blendera.
Doprawiamy do smaku.
Kremową zupę podajemy posypaną na wierzchu kaszą jaglaną i przystrojoną listkami świeżej bazylii, smacznego! 😉

 zupa1 kremdenar


Jemy sezonowo! Jesień

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *