Krem z czerwonej soczewicy z curry ?>

Krem z czerwonej soczewicy z curry


Tym razem kolejna zupa w smakowar’owym przepiśniku, moja ukochana zupa krem z czerowonej soczewicy z curry 😉

Składniki:

  • ok. 400 ml bulionu mięsno-warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała biała cebula
  • 200 g nieugotowanej czerwonej soczewicy
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju w garnku smażymy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy soczewicę i pokrojoną w grubszą kostkę marchewkę, kiedy wszystko zacznie przywierać do garnka wlewamy bulion.
Gotujemy aż soczewica i warzywa zmiękną.
Dodajemy pomidory, dalej gotujemy przez kilka minut.
Wszystko miksujemy, na gładki krem (
można nieco zwiększyć dodać bulionu lub wody).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, curry. Podajemy z grzankami z ulubionego chleba 😉

zupa1

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *