Krem marchewkowo-cukiniowy ?>

Krem marchewkowo-cukiniowy

W przepięknym kolorze, słoneczna kremowa zupa, która świetnie odzwierciedla aurę tego weekendu majowego (który wbrew prognozom pogodowym był przepiękny) 😉 Cieszy oko i smakuje! 😉

Składniki:

  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (można pominąć)
  • ok. 400ml bulionu (warzywny lub mięsno-warzywny)
  • 1/4 łyżeczki curry
  • pieprz ziołowy, sól himlajska (do smaku)

Przygotowanie:
W garnku na rozgrzanym oleju przysmażamy pokrojoną wcześniej cebulę, pod koniec dodając czosnek.

Następnie dodajemy cukinię i marchewkę, kiedy warzywa zaczną przywierać zalewamy je bulionem, gotujemy aż  zmiękną.
Dodajemy kaszę jaglaną i wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładki krem (jeśli uzyskamy za gęstą konsystencję można dodać odrobinę wody, a jeśli za rzadką zwiększamy ilość kaszy jaglanej).
Przyprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami 😉

marc4

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *