Krem cukiniowy ?>

Krem cukiniowy

Dziś to co szczególnie jest w moim guście, czyli kremowe zupy. Moja wersja nie zawiera laktozy, ani mleka zwierzęcego. Kremowość zawdzięcza odpowiedniej porcji warzyw. Z kolei kleks widniejący na zdjęciu jest wykonany za pomocą mleka kokosowego :)

Składniki:

  • ok.800 g pokrojonej, nieobranej cukinii
  • 1 marchewka
  • 2-3 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 mniejsza cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 większy ziemniak
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do przystrojenia: świeże listki bazylii, łyżka mleka kokosowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek  drobno siekamy.
Na rozgrzanym oleju kokosowym (1 łyżka) smażymy cebulę i czosnek na złoty kolor.
Następnie wrzucamy pokrojone w grubszą kostkę warzywa : marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler.
Chwilę przysmażamy, w momencie kiedy warzywa zaczynają przywierać do garnka zalewamy je bulionem, dodajemy pokrojoną cukinię. Gotujemy tak długo, aż warzywa zmiękną, czyli ok.15-20 minut.
Wszystko miksujemy za pomocą blendera, przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą, odrobiną gałki muszkatołowej oraz miodu.
Zupę podajemy przystrojoną listkiem świeżej bazylii i kleksem z mleka kokosowego :)

 

cukinia CUkinia212

Comments are closed.