Krem brokułowo-marchewkowy z kaszą jaglaną ?>

Krem brokułowo-marchewkowy z kaszą jaglaną

Dziś przepis na szybką zupę z brokuła, czyli coś co zupoholicy (w tym ja:)) lubią najbardziej-zupy kremy.
Wersja o tyle nieco inna od tych standardowych ze względu na brak śmietany. Dodatek kaszy jaglanej świetnie możliwi uzyskanie „kremowości”, czyniąc zupę jeszcze bardziej pożywną 😉

Składniki:

  • 1 świeży brokuł podzielony na różyczki
  • 1 mała biała cebula
  • 2-3 średniej wielkości młode marchewki
  • sól, pieprz ziołowym, mielony kminek
  • ok.1,5 l rosołu
  • 3-4 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej

Przygotowanie:

Cebulę i marchewkę kroimy w większą kostkę. Następnie na oleju kokosowym smażymy cebulę, kiedy się zarumieni wrzucamy marchewkę i kminek, kiedy warzywa zaczną przywierać do garnka wlewamy rosół. Wszystko gotujemy, po ok.5-10 minutach dodajemy podzielony wcześniej na różyczki brokuł.
Na koniec dodajemy kaszę jaglaną i wszystko blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Podajemy udekorowaną kilkoma pozostawionymi różyczkami z grzankami z ulubionego pieczywa 😉

brok1 brok4

 

Comments are closed.