Kotlety mocno sojowe ?>

Kotlety mocno sojowe

Dziś wegetariański obiadek, czyli mój przepis na pyszne domowe sojowe kotlety :)
Składniki:
  • soja (ok.170 suchej soi, przed ugotowaniem)
  • 1 mała cebula
  • 1 duże jajko „0”
  • 3 łyżki wody przegotowanej
  • 2 łyżki mąki sojowej (lub kukurydzianej)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić olejem kokosowym)
  • sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny
Przygotowanie:
Moczymy soję przez noc. Zalewamy ją wodą tak, aby kilkukrotnie pokryła jej objętość (najlepiej wykorzystać do tego garnek który posłuży do następnego etapu jej przygotowania).
Kolejnego dnia soję płuczemy, ponownie zalewamy wodą i gotujemy ok.2 godzin, posolić pod koniec gotowania.
Do ugotowanej soi dajemy wodę i miksujemy za pomocą blendera. Następnie olej i jajko, i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka i lepka (kiedy będzie za gęsta dodajemy po łyżce wody).
Białą cebulkę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor, dodajemy do masy na kotlety.
Wszystko przyprawiamy do smaku.
Aby kotleciki były w miarę symetryczne i o jednakowej wielkości porcję nabieramy za pomocą dużej łyżki, ręką formujemy kulkę następnie spłaszczając je układamy kotlety na patelni. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym, aż kotlety ładnie się zarumienią.
 sojowokolorowo  soja1

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *