Kotleciki z kurczakiem i warzywami (z piekarnika) ?>

Kotleciki z kurczakiem i warzywami (z piekarnika)

          Moja wersja pieczonych w piekarniku kotlecików z kurczaka, bez glutenu i bez laktozy. Świetnie sprawdzą się na ciepło w wersji obiadowej i zimno-jako przekąska do pracy 😉

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mała biała cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • połówka czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej (bezglutenowej)
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.
Cukinię i marchewkę ścieramy (uprzednio obierając) na tarce, posypujemy odrobiną soli.
W tym czasie mięso przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy cebulę i czosnek.
Następnie dodajemy jajka, mąkę i bułkę tartą, bardzo dokładnie mieszamy.
cukinię i marchewkę „wyciskamy” z nadmiaru wody i łączymy z resztą składników.
Nabieramy porcję rękami formując kotleciki.
Układamy na papierze do pieczenia i peczemy w temperaturze 190 st.C przez ok.20-30 minut, aż ładnie się zarumienią.
Podajemy od razu po upieczeniu, ale na zimno smakują tak samo dobrze 😉

kot4

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *