Komoski (czyli słodkie ciasteczka z komosy ryżowej) ?>

Komoski (czyli słodkie ciasteczka z komosy ryżowej)

Dziś pomysł na szybką, słodką przekąskę. Można powiedzieć, że to takie „sezamki” tylko…że bez sezamu, bo zamiast tego jest komosa ryżowa, czyli…oto : „komoski”:-)

Składniki:

  • 1/2 szklanki komosy
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki z nasion chia
  • 1 jajko

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą.
Olej kokosowy roztapiamy w rondelku lub mikrofali.
Do suchych składników dajemy roztopiony olej kokosowy, płynny miód i jajko.
Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uklepując tworzymy placek o grubości 0,5 cm.
Pieczemy w temperaturze 160 C przez ok.15 minut na pieczeniu „góra i dół”, kiedy masa zacznie przypiekać się ze spodniej strony. Zmieniamy na pieczenie tylko „góra” i pieczemy przez kolejne ok.15 minut.
Odstawiamy do przestudzenia, a potem kroimy albo łamiemy na kawałki.

komoski5

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *