Kisiel malinowy ?>

Kisiel malinowy

Deser może być szybki i prosty? Oczywiście, że tak! Wystarczy odrobina świeżych malin, w końcu sezon w pełni :) Naprawdę warto sięgnąć teraz po to cenne źródło witaminy C! 😉

Składniki (2 porcje):

  • ok. 250g malin (pozostawić kilka do przystrojenia)
  • 1 łyżka zmielonego siemia lnianego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki wody
  • 1-2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:
Wodę (1,5 szklanki) zagotowujemy.
Wrzucamy świeże maliny, czekamy aż się rozpadną co jakiś czas mieszając.
W połowie wody mieszamy mąkę ziemniaczaną i zmielone wcześniej siemię i wlewamy cały czas mieszając do gotującej się wody z malinami. Dodajemy miód.
Kiedy konsystencja jest gładka i lekko ciągnąca kisiel jest już gotowy.
Kisiel przelewamy do ulubionych miseczek. Podajemy na ciepło albo zimno, przystrojone świeżymi malinami 😉

malinas1 malinowykisiel

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *