Jaglane muffiny z brokułem i papryką ?>

Jaglane muffiny z brokułem i papryką

Nastał już Nowy Rok, a wraz z nim czas stwarzania długich list postanowień, stawiania sobie nowych celów . Zapewne wiele z nich wiąże się ze polepszeniem nawyków żywieniowych, dietami, utratą wagi itd itp. Dlatego dziś…namawiam do przygotowana zdrowych, pożywnych muffin z kaszą jaglaną z warzywami. Znakomicie sprawdzą się w roli drugiego śniadania (zamiast codziennych kanapek). Gorąco polecam i życzę wszystkim wytrwałości w realizacji swoich celów! 😉

Składniki (8 muffin):

  • ok.300 g ugotowanej kaszy jaglanej (mniej więcej pół szklanki suchej kaszy przed ugotowaniem)
  • ok.100 g brokuła
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • sól himalajska, pieprz ziołowy

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w proporcji 2:1, aż całkiem wchłonie wodę. Odstawiamy do przestudzenia.
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy z (dodatkiem odrobiny mielonego kminku) na półtwardo.
Na patelni smażymy posiekany ząbek czosnku, następnie dodajemy pokrojoną paprykę i ugotowanego brokuła, przez chwilę jeszcze smażymy.
Warzywa mieszamy z wcześniej ugotowaną kaszą.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, kolejno dodajemy rozkłócone jajka i mieszamy do całkowitego połączenia wszystkich składników.
Przekładamy łyżką do silikonowych lub papierowych papilotek.
Pieczemy przez ok.20 minut w temperaturze 190 °C. Gotowe! 😉

muffiny

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *