Hummus z suszonymi pomidorami ?>

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus w nieco innym wydaniu, podany ze świeżymi warzywkami pokrojonymi w słupki warzywami np. czerwoną papryką, cukinią, marchewką zdecydowanie świetnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania, spróbujcie!  😉

Składniki:

  • ok.200 g ciecierzycy (nieugotowanej)
  • 6 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki curry
  • pieprz ziołowy, sól himalajska (do smaku)

Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą (tak, aby dwukrotnie zakryła poziom ciecierzycy).
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy ponownie wodą, gotujemy do miękkości.
Przestudzoną ciecierzycę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem suszonych pomidorów i oleju z suszonych pomidorów. Kiedy pasta jest zbyt gęsta zwiększamy ilość oleju dodając po 1 łyżce. Przyprawiamy do smaku solą i pierzem. Dodajemy po 1/3 łyżeczki suszonej bazylii i curry.
Hummus podajemy ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, np. papryką, cukinią, marchewką 😉

 

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *