Gryczane pankejki ?>

Gryczane pankejki

Placuszki, naleśniki, pankejki i wszelki możliwe wariacje na ich temat jak widać nigdy mi się nie znudzą! Idąc tym tropem podaję wam poniższy przepis na wersję bez glutenu i laktozy 😉

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • dodatek: powidła lub ulubiony domowy dżem (u mnie malinowy)

Przygotowanie:
Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do mleka.
Lekko je podgrzewamy (np w mikrofali), odstawiamy na chwilę. Mleko powinno się ściąć, przypominając tym samym konsystencją maślankę.
Jajko, cynamon i sól mieszamy w osobnej misce.
Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną „maślankę”.
Wszystko mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, czyli mąkę oraz cukier ze sobą i dalej mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.
Nabieramy porcję łyżką i nakładamy na rozgrzaną patelnię (pankejki w czasie smażenia lekko urosną), smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionym dżemem, powidłami, syropem klonowym, tak jak lubimy najbardziej 😉

gryczane

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *