Dyniowy budyń z kokosową nutką ?>

Dyniowy budyń z kokosową nutką

Dziś w kuchni kolejna wersja wykorzystania „królowej jesieni”. Tym razem trochę słodkości, w sam raz na jesienną chandrę 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mleka sojowego (niesłodzonego, można zastapić innym mlekiem roślinnym)
  • ok.180g musu dyniowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • szczypta cynamonu, suszonego imbiru

Przygotowanie:
Do 1,5 szklanki mleka dodajemy mus dyniowy, zagotowujemy.
W połowie szklanki mleka mieszamy mąkę, miód, cynamon i imbir, następnie dodajemy do gotującego się mleka cały czas mieszając za pomocą trzepaczki.
Energicznie mieszamy do momentu aż budyń zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję.
Przelewamy do pucharków, ozdabiamy prażonymi pestkami dyni :-)

budyn2 budyn444

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *