Dyniowa sałatka z ryżem ?>

Dyniowa sałatka z ryżem

Wersja posiłku, który można jeść na ciepło i zimno, a jego przygotowanie nie zabierze nam dużo czasu. Zdecydowanie nadaje się do zabrania w pojemniczku do pracy, więc jeśli lubisz dynię…do dzieła! 😉

Składniki:

  • 1/4 małej obranej, pokrojonej w kostkę dyni
  • ok. 300g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 100 ml bulionu (można dać zastąpić wodą)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 mała biała cebula
  • 1/4 małego pora
  • sól himalajska, pieprz ziołowy
  • suszony imbir, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy posiekaną cebulę i por.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię.
Przez chwilę jeszcze smażymy, dolewamy bulion i dusimy aż dynia będzie miękka.
Dodajemy na sam koniec wcześniej ugotowany ryż.
Wszystko mieszamy i przyprawiamy solą himalajską i pieprzem ziołowym oraz odrobiną imbiru i gałki muszkatołowej. Posypujemy pestkami dyni, gotowe ( ja dodatkowo posypałam szczypiorkiem) 😉

curry33 dyniowecurry

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *