Domowy hummus ?>

Domowy hummus

Sezon już powakacyjny, wrześniowy, jak zabrać coś pożywnego i apetycznego do szkoły, uczelni, pracy? W końcu to powiedział, że jak kanapki to tylko z szynką i serem? Warto dlatego poświęcić trochę czasu, żeby przygotować domowy hummus :)

Składniki:

  • 450g ugotowanej ciecierzycy (ok.200g suchej)
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka gram masala
  • 2-3 łyżki prażonego sezamu
  • świeżo mielona sól himalajska i czary pieprz

Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez noc.
Kolejnego dnia ciecierzycę przepłukujemy, wrzucamy do garnka i ponownie zalewamy wodą, tak żeby przykryła 3-krotnie ciecierzycę.
Gotujemy pod przykryciem ok.60-90 minut.
Ciecierzycę odcedzamy, odstawiamy do przestudzenia.
Następnie przestudzoną ciecierzycę wrzucamy do wyższego pojemnika, dodajemy wodę, sezam, garam masala, pieprz i sól.
Miksujemy za pomocą blendera porcjami dodając oliwę z oliwek.
Konsystencja powinna być gęsta, ale powinna być łatwa w rozsmarowaniu, więc kiedy nie uzyskamy takiego efektu należy zwiększyć ilość oliwy dodając po łyżce oliwy z oliwek, aby uzyskać taką konsystencję.
Hummus podajemy z ulubionymi warzywami na kromce pełnoziarnistego bezglutenowego chleba, pycha! 😉

hummusek  humus

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *