Domowe mleko kokosowe ?>

Domowe mleko kokosowe


Dziś prosty sposób na domowe mleko kokosowe, nie trzeba poświęcać wiele czasu a uzyskujemy smaczny i uniwersalny dodatek do wypieków, kawy i koktajlów 😉 Naturalny, bez przeogromnej ilości substancji słodzących i konserwantów, bez których nie można się obyć na sklepowych półkach :-)

Składniki (ok.l l, w zależności od wielkości kokosa):

  • 1 średniej wielkości kokos
  • 3 szklanki przegotowanej letniej wody
  • szczypta cukru trzcinowego
  • szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:
Kokos rozłupujemy. Przelewamy do naczynia wodę kokosową.
Za pomocą widelca lub łyżki oddzielamy miąższ od skorupy.
Dodajemy przegotowaną wodę oraz szczyptę cukru trzcinowego i soli himalajskiej. Następnie wszystko miksujemy za pomocą blendera.
Odcedzamy zmiksowaną masę, przelewając przez chustę serowarską ( można zastąpić ściereczką kuchenną)
Wyciskamy mleko kokosowe do miski (pozostającą suchą masę należy wyrzucić).

 

mlekoko3 mlekoko

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *