Domowe batoniki musli ?>

Domowe batoniki musli

Dziś sposób na zdrową wersję batonów, szybkich w przygotowaniu i przede wszystkim smaczniejszych od tych sklepowych. Można śmiało szaleć i zmieniać dodatki dodając różne orzechy, suszoną żurawinę, daktyle, czyli co dusza zapragnie, przez co batony nigdy się nie znudzą i będą za każdym razem inaczej smakować  😉

Składniki:

  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • 3/4 szklanki płatków jaglanych
  • 1/3 szklanka siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca (posiekanych)
  • 1/3 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego (może być więcej jak chcemy, żeby batony były bardziej słodkie :)
  • szczypta soli himalajskiej
  • 3 duże jajka

Przygotowanie:
Pestki dyni, ziarna słonecznika i orzechy prażymy chwilę na suchej, rozgrzanej patelni, do momentu aż ładnie się zarumienią. Następnie rozdrabniamy je zgniatając je nożem.
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, na końcu dodając rozkłócone jajka. Dokładnie wszystko mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.

Wykładamy za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując batony.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C przez 15-20 minut.

?

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *