Czekoladowe minipankejki z sosem malinowym ?>

Czekoladowe minipankejki z sosem malinowym

Czekoladowe małe co nieco…bez jajek, glutenu i laktozy, innymi słowy wersja wegańska pankejków. Polecam, wypróbować nawet jak nie jest się weganinem :-)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • ok. 200g świeżych malin (zostawić kilka do dekoracji)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko. Dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy cukier trzcinowy i szczyptę soli.
Wszystko mieszamy ręcznie za pomocą trzepaczki lub miksera do momentu uzyskania gładkiej, dość gęstej konsystencji.
Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron.
Kisiel: 2 łyżki wody zagotowujemy, wrzucamy świeże maliny. Kiedy się rozpadną dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier.
Pankejki po usmażeniu przekładamy na talerz, polewamy wcześniej przygotowanym gorącym kisielem malinowym.
Podajemy od razu po przygotowaniu udekorowane świeżymi malinami i posypane cukrem pudrem.

 

nalesniki2 pankejks4

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *